Ekspansja dżihadyzmu w Egipcie po 2011 roku, na przykładzie działalności Ansar Bajt al-Makdis, Prowincji Synaj oraz innych struktur - Stempień, Marta (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2016)
Od „rewolucji 25 stycznia 2011 r.” egipskie terytorium w zwiększonym stopniu stało się przedmiotem zainteresowania dżihadystów z różnych struktur. Szczególną rolę w ich rozwoju pełni Półwysep Synaj, będący obszarem o znaczeniu strategicznym, ze względu na bliskość Izraela oraz Kairu, jednego z centrów świata arabskiego. Pośród tego rodzaju struktur znajduje się Prowincja Synaj, która jest stosunkowo nowym graczem na egipskiej scenie przemocy na tle politycznym, choć obecnie to właśnie ten podmiot posiada największe wpływy na tym terytorium. Grupa wywodzi się z Ansar Bajt al-Makdis, ugrupowania, które pojawiło się w północnej części Półwyspu Synaj w 2011 r., w 2013 r. przekształcając się w filię Państwa Islamskiego. Pomimo znacznych możliwości operacyjnych, Prowincja Synaj nie jest jedyną strukturą dżihadystyczną funkcjonującą w Egipcie. Powstają również nowe zbrojne ugrupowania, przeciwstawiające się strukturom państwowym, do których należą Żołnierze Egiptu czy Zjednoczony Ludowy Ruch Oporu. Artykuł ma na celu przedstawienie przebiegu ekspansji dżihadyzmu w Egipcie po 2011 r., wiążąc ten proces z destabilizacją struktur wewnętrznych państwa, przejawiającą się m.in. w częstych zmianach władz.