Między federacją a konfederacją - Grosse, Tomasz Grzegorz (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2018)
Celem artykułu jest analiza ustroju politycznego w integrującej się Europie, oraz próba porównania jego cech konfederalnych z federalnymi. Autor stara się odpowiedzieć na wiele pytań badawczych. Czy Unia Europejska jako związek państw pozostaje przede wszystkim konfederacją, czy też z czasem zmierza w kierunku federacji? A jeśli tak, to w jakich obszarach w największym stopniu przypomina ona federację? Czy kryzys strefy euro stał się katalizatorem przemian, czy łatwiej było o przełom instytucjonalny w kierunku federacji? Czy też w dalszym ciągu Europa czeka na dogodny „moment konstytucyjny” dla omawianych zmian?